Followers

Sunday, March 06, 2011

Choco Mousse Brownies

Ahad yg ceria bg aku sbb dpt bangun lmbt eh bkn slalu bangun lmbt ke huhuhu tp ari nie blh relax sbb hubby x keje blh tgk² kn ank aku yg sorang tu.Igt blh la nk wat kek ngan aman x blh jugak rupe nyer...ank aku nie asik nk mummy dier dok sbelah dier je nasib x mintak dukong hishhhh geram je tgk perangai c kecik nie.Tkejar-kejar gak la nk tgk dier sian merengek-rengek panggil aku.Layan gak la.

Wlaupun dgn tkejar-kejar aku gagahkn jugak r nk menyiapkn sebijik kek.Jd la wat mkn²...aku tapau gak 3 slice utk adik aku tu ha dier suke kek² nie.Biar bam² badan tu hikhikhik....Resepi nie aku ambik kt kwn fb aku k.puteri manja.


BAHAN-BAHAN ( LOYANG 7’’atau 8’’)

• BROWNIES
• 90G BUTTER
• 130G GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR
• 100G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO

• CHOCOLATE MOUSSE
• 140G COKLAT MASAKAN
• 1 SUDU BESAR GELATIN
• 100ML AIR
• 2 BIJI TELUR PUTIH
• 200G WHIPPING CREAM
• 40G GULA HALUS


CARA-CARA

1. PENYEDIAAN BROWNIES. PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.

2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR. PUKUL LAGI DALAM 3-4 MINIT.

3. AYAK TEPUNG, BAKING POWDER DAN SERBUK KOKO KE DALAM NO.2 TADI. KACAU RATA.

4. MASUKKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG. KEMUDIAN BAKAR DENGAN SUHU 190 DEGREE SELAMA 12-15 MINIT.

5. BILA DAH MASAK, KELUARKAN DARI OVEN DAN BIARKAN SEJUK.

6. PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.

7. CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

8. BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.

9. PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

10. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.

11. MASUKKAN NO.10 DAN NO.7 KE DALAM NO.9. KACAU PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. TUANGKAN ADUNAN INI KE DALAM LOYANG BROWNIES. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN.

12. SEBELUM DIHIDANGKAN TU, BOLEH DIHIAS DENGAN SERBUK KOKO DIPERMUKAAN MOUSSE.

No comments: