Followers

Tuesday, August 09, 2011

Chocolate Slice Cheese Cake & Puding Roti Karamel

Ari nie dah 9 hari kita bpuasa kn cepat je masa berlalu.Time puasa² nie la aku x sihat demam n tekak perit + batuk.Aku mmg jarang sakit demam yg last dlm 2 thn yg lps so uollz leh tau kn aku nie mmg jarang sakit.Wlaupun sakit pose tetap pose yg mcabar bkn pose tu tp melayang Aaron yg x bg mummy dier tido sabo je la.Mcm biase nk tido kn Aaron mesti tepok² manja dulu mata mummy x leh pejam klu x mesti Aaron menjerit hishhh ank...ank...sabo je la.

Ahad lps aku berbuka pose kt umh mak aku.Time tu hubby aku free so aku pun ajak la buka kt sane.Sblm dtg aku buat kn puding roti karamel & chocolate slice cheese cake.Ekceli mak aku suh blk awal sbb nk suh aku tlg masak tp ape kn daya aku tgk menunggu puding aku tu msk hikhik bkn ngelat ek.Puding roti karamel aku penah buat dulu resepi kt sini & resepi chocolate slice cheese cake lak aku ambik kt dapur k.sue...k.sue julia c&p kt sini ye mekacihhh.

I ♥ U....U ♥ Me....we have happy family ♪♫•*¨*•.¸¸♪♪♫•*¨*•♫

tinggal kn 2 slice kt umh aku...sian tuan umh x merase lak nnt



Chocolate Slice Cheese Cake

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
• 6 keping slice cheese
• 400 ml susu segar perisa coklat
• 100 gram butter atau marjerin
• 100 gram tepung gandum
• 95 gram gula
• 4 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila
-1/2 cawan serbuk koko
-coklat emulco(optional)

Cara-cara
1. Masukkan susu segar perisa coklat dalam periuk. Koyak-koyakkan slice cheese tadi kecil-kecil dan panaskan dengan api yang kecil sehingga kepingan keju cair. Masukkan serbuk koko dan kacau sentiasa menggunakan hand whisk
2. Masukkan butter dan kacau hingga larut,tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
4. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
5. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
6. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
7. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

1 comment:

Deena Yasmin said...

sedap nyer mama aaron... ! :)