Followers

Wednesday, March 09, 2011

Apam Pandan Mauripan

Slmt menyambut hari wanita...lmbt skit N3 aku ari nie sbb pas mkn td kuar jenjln jap, nie baru free nak update blog.Kuih nie aku wat ptg td saje nk mhabiskan yeast mauripan yg tinggal 1 paket je tu.Sedap gak apam nie nk buat pun senang.Resepi nie aku ambik kt kwn kongsi resepi K.Puteri Manja ramai jugak yg dah buat....korang bile lg?? Kt bwh tu aku share resepi dier ye






Bahan² :-)
  • 2 cwn tepung gandum
  • ½ cwn gula pasir
  • ½ paket yeast mauripan
  • 220ml air suam
  • sedikit pandan paste
  • sedikit pewarna pilihan

Cara² :-)
  1. Masukkan semua bahan dlm sebuah bekas,kacau rata
  2. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian 1 bahagian diletak pandan paste & 1 bahagian lg letak lah pewarna pilihan
  3. Masukkan kedalam acuan yang telah disapu minyak & biarkan naik selama 15-20min
  4. Kukus selama 10min kedlm periuk kukusan yg telah dipanaskn terlebih dahulu
* Boleh dihidang kn bersama kelapa parut

6 comments:

finas said...

senangnya nak buat yer...ni macam tiwil ayu gak ker???

julia said...

finas~senang sgt tiwil ayu tu ape kuih sri ayu ek....gune pun acuan sri ayu tp rase lain

finas said...

aah sari ayu..kat johor ada org panggil tiwil ayu ada sari ayu...cuma kuih tu ada letak kelapakan!rasa sama ker julia??senag yer resipinya yer....

julia said...

Finas~rase dier x same langsung sbb kuih sri ayu rase lemak² apam mauripan nie lak blh melekat kt tekak gitu.Buat mmg senang gaul2² cm tu & terus ltk kt acuan

finas said...

Owh...nnt dah sihat leh cuba buat la...nak tahu gak rasa nya mcm mana kan....

julia said...

finas~nape u demam ke...ape² pun jgn lupe mkn ubat ye