Followers

Saturday, April 16, 2011

Lala Kam Heong

Salam...org tgh nyenyak tido aku baru terhegeh² nk letak n3.X kisah la ek janji aku nyer blog x senyap sepi tol tak.memandang kan jam pun dah nk dkt kol 4 pg baik aku syer je pix lauk kt korang kn.


Bahan :-)
  • 1kg lala
  • 100g udang kering (rendam 10min & toskan)
  • 1 labu bawang merah}
  • 2 ulas bawang putih}
  • 10 tangkai cili padi (kurang lebih sendiri adjust ok)} <kisar 3 bhn nie>
  • 2 tangkai daun kari
  • 3 sudu mkn sos tiram
  • 2 sudu mkn serbuk kari
  • 1 sudu mkn kicap cair
  • 1 sudu mkn kicap pekat
  • sedikit tepung jagung}
  • sedikit air}                        *bancuhkan
  • garam & perase
Hiasan :-) Daun Ketumbar & bawang besar

Cara :-)
  1. Panaskan minyak masukkan udang kering & bahan yg dikisar tadi tumis hingga wangi
  2. Kemudian masukkan daun kari,sos tiram,serbuk kari,kicap cair & kicap pekat gaul hingga sebati
  3. masukkan bancuhan tepung jagung gaul sehingga kuah pekat & masukkan lala serta garam dan serbuk perasa
  4. Taburkan bawang besar bile kuah sudah pekat & likat tutup api.

5 comments:

anie,Nagoya said...

4am????gila.....hahahaha..jgn mare kita kata awak gila.yelah...time tu le sedap titon.(it's me?)

jgn sunyikan blog anda!!!...jgn tiru cam kita.semggu sekali.alasan????tak de masa.yes!!...memang tak cukup masa.

pnjg komen ni.nak u share masakka cina.suka masakan selain dr melayu

julia said...

nie yg nk marah nie ckp kite gile ggrrrrr.... :)
nk wat cmner aaron kejut suh bangun.

Adakah anda tlalu bz sampai x de mase nk letak n3?????? ha punye la byk question mark hihihihi

huh i malas nk masak lauk la u,i suke wat kek je.nnt klu ttibe ade kerajinan melande baru i share ek.Ape² pun suke kenal ngan u hahahaha

Opah Kentang said...

4 pagi pun sempat lagi post entry ye kak julia.
ape2 pun lala tu nmpk sedappppp :)

julia said...

Opah~macih²....nk wat cmner ade ank kecik cmtu le

Anonymous said...

amboii~ sedapnyer. Teringin nak makan :) ..insyaAllah panjang umo esok beli dekat pasar :D..