Followers

Saturday, April 02, 2011

Moist Chocolate Chiffon

Salam kengkawan....cuti² cmnie x de g memane ke??ape kate korang buat kek cipon nie ha,senang je bahan pun x byk.X de cite menarik la aku nk rest nie Aaron dlm 2minggu nie asik meragam je sbb tumbuh 3 gigi serentak,mase tumbuh gigi sblm nie ok je.Nasib x demam lagi haru dibuat nyer.Korang layan je la ye kek cipon tu.Resepi dr k.yatie c&p ye kak yati.



BAHAN A :-
  • 4 kuning telur (gred A)
  • 135 ml air
  • 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 g gula halus
  • 135 g tepung gandum
  • 15 g serbuk koko
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 camca teh baking powder
BAHAN B :-
  • 4 putih telur (gred A)
  • 90 g gula halus
  • Secubit cream of tartar
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut.
  2. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
  4. Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
  5. Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
  6. Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya.
  7. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang....

2 comments:

Tina Othman said...

sedapnya........kek coklat..peberet ni..ala sian Aaron tumbuh gg yea..nak membesar lah tu

julia said...

Tina othman~a'ah tumbuh gg mlm pulak tu yg meragam huhuhu..