Followers

Monday, April 11, 2011

Apam Pisang Chocmilo

Wah dah 2 ari x update blog rindu lak.Ok la sab2 baru nie aku ade wat kek caramel request by hubby resepi x yah attach la ek sbb dah penah bg resepi kt n3 yg lps.kek tu aku bwk skit bg adik aku tu ha dier pun suke kek caramel nie gak.


Ahad lak tghari aku dah blk sg buloh sbb nk attend wedding ank jiran lame aku.Bwk mak,ayah & adik aku skali.Pas wedding tu anta ayah aku blk,aku & lain² nyer g ikea lak.Ayah aku bkn suke nk join kitaorg g sopink² bahaye dier ckp huahuahua ayah aku bank bgerak mak aku.Aku x beli beli pe² pun kt ikea tu jln² je.Tp singgah jap kt cold storage beli whipping cream.OTW blk sempat g singgah kedai pakistan mak aku nk beli cermin hiasan kt kedai tu utk atuk (ppuan) aku.Punye la byk cermin kt ikea kedai pakistan gak yg mak aku suke hihihihi.Pas dah rembat cermin aku pun anta mak & adik aku blk.Aku & family aku terus chow blk umh sendiri penat oooo nk golek² kt umh ilangkn penat.Yg best nyer ptg & mlm ujan bagus² blh la aku jln kan operasi wat kuih kukus² nie.So jadi la kuih apam pisang chocomilo nie.Resepi nie aku ambil dr kwn fb aku zuriana abd latip.Halal ek resepi nie macih...


Bhn² :-)
  • -1 1/3 cwn tepong gandum
  • -1sdt baking powder dan 1sdt soda bikarbonat
  • -1 sudu mkn milo dan 1sdu mkn serbuk coklat
  • -1sdt garam
semua bhn diatas ayak besama..ketepikn

  • -1bj telo(pukul dulu ala kadar)
  • -1cwn minyak
  • -1cwn gula perang
  • -coklat chip tuk taburan atasnya
  • -1 cwn pisang lenyek(guna pisang emas 6 bj)

cara:satukn semua bhn ayak lam satu bekas...buh pula bhn lain ikut turutan...gaul sebati...acuan disapu minyak dan isikn 3/4 shj dan taburkn coklat chip..panaskn pengukus hgga air mendidih dan bole buh kn adunan..kukus 15-20minit..dah masak bukan penutup kukus biarkn 2 min supaya permukaan kering...

p/s: balut kain penutup supaya wap tak kuar dan telangkupkn lesung batu atas penutup tu kasi berat... 

5 comments:

nelly said...

lapar tetiba !
=)

Nur azreen ali said...

like:)

nOOrsha said...

salam..
thanx sudi sggh blog saya yang x seberapa tu..
nampak sedap la apam pisang ni..
ade milo ngan cekelat..mmg yummy tu.. hehe

fara feroza said...

umak aii..sodapnyee nampak..tp takde bakat langsung nk mask ...try lah nnti..hehe

betuahnya dia

julia said...

nelly~ :)
Aryn~ like yg mane 1 nie
noorsha~ wslm & thx
FF~ ala fara cm wat celodok je nie