Bahan :-)
- 1kg lala
- 100g udang kering (rendam 10min & toskan)
- 1 labu bawang merah}
- 2 ulas bawang putih}
- 10 tangkai cili padi (kurang lebih sendiri adjust ok)} <kisar 3 bhn nie>
- 2 tangkai daun kari
- 3 sudu mkn sos tiram
- 2 sudu mkn serbuk kari
- 1 sudu mkn kicap cair
- 1 sudu mkn kicap pekat
- sedikit tepung jagung}
- sedikit air} *bancuhkan
- garam & perase
Cara :-)
- Panaskan minyak masukkan udang kering & bahan yg dikisar tadi tumis hingga wangi
- Kemudian masukkan daun kari,sos tiram,serbuk kari,kicap cair & kicap pekat gaul hingga sebati
- masukkan bancuhan tepung jagung gaul sehingga kuah pekat & masukkan lala serta garam dan serbuk perasa
- Taburkan bawang besar bile kuah sudah pekat & likat tutup api.
5 comments:
4am????gila.....hahahaha..jgn mare kita kata awak gila.yelah...time tu le sedap titon.(it's me?)
jgn sunyikan blog anda!!!...jgn tiru cam kita.semggu sekali.alasan????tak de masa.yes!!...memang tak cukup masa.
pnjg komen ni.nak u share masakka cina.suka masakan selain dr melayu
nie yg nk marah nie ckp kite gile ggrrrrr.... :)
nk wat cmner aaron kejut suh bangun.
Adakah anda tlalu bz sampai x de mase nk letak n3?????? ha punye la byk question mark hihihihi
huh i malas nk masak lauk la u,i suke wat kek je.nnt klu ttibe ade kerajinan melande baru i share ek.Ape² pun suke kenal ngan u hahahaha
4 pagi pun sempat lagi post entry ye kak julia.
ape2 pun lala tu nmpk sedappppp :)
Opah~macih²....nk wat cmner ade ank kecik cmtu le
amboii~ sedapnyer. Teringin nak makan :) ..insyaAllah panjang umo esok beli dekat pasar :D..
Post a Comment