Followers

Sunday, May 22, 2011

Trio Marble Cake

Mesti ramai yg tau resepi nie sape punyer kan...op koz cmg yg dari sedenak tu ler.Cake nie sedap gak la lembab² gitu,minum ngan teh yg aku beli kt cameron tu wahhhh mabeles wa ckp sama lu.Kejadian kek nie mengejutkan aku tau sbb nyer naik terlebih sikit dr loyang aku ha,fuhhhh nasib x melimpah ruah.Resepi aku c&p je dari cmg mekacih b.mat



BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

2 comments:

anie,Nagoya said...

kita ikat tekak.hahahaha....tgh cuba menu diet.tggu hasilnya lam semggu.kalo berhasil bagus gak.kek ni pun sedap.dah tutup kedai nak wat kek.selepas wat kek tak laku.hihihihi...

julia said...

wah diet lak cik akk kite nie ek...bgs².Nape x laku x de org nk mkn ek??i kdg² anta kt umh mak skit klu x pakse hubby mkn hihi..