Okla berbalik pd n3 ari nie aku nk cite pasal kejadian kek lumut nie,aku msk gune karen 2 jam & smbung msk kt ats dapur sejam.Klu aku msk gune ges 3 jam mau nyer abis ges umh aku tu.Padahal same je klu gune eletrik kene caj gak kn hikhikhik....Ekceli kek nie aku bg kt atuk (ppuan) aku,dier ade wat doa selamat & kenduri arwah.Aku siap potong kecik² lg senang nnt x yah diaorg nk potong lg,aku dtg pun lmbt sbb nk siap kn order apam dot² kwn skola aku.Tlg member je,aku dah x ambik order wat mase nie keadaan x mengizinkn cewahhh.Resepi kek lumut nie aku ambik kt daput k.dayang kite tu le...kak julia c&p je la ye mekacih...
Bahan-bahan : Loyang 9” x 9”
- 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
- 8 biji telur A
- 450 gm mentega Golden Churn
- 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
- 200 gm horlicks
- Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
- 1 tin kecil Seri Kaya
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
- Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
- Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
- Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
- 1 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 cawan horlicks
- 3/4 cawan gula halus
- 250 g mentega
- 4 biji telur A
- pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
- 4 sudu besar seri kaya
- 1/4 cawan susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
No comments:
Post a Comment