Nie nk cite psl kek yg aku wat nie sedap wey nak² yg tang cheese tu lupe kn psl lemak nyer ek kihkihkih,ape ssh minum je air lemon ari² selain rajin wat senaman.Aku rajin wat senaman mata hahahaha....Resepi nie aku tnmpak kat dapur k.hana mekacih kak,julia c&p ye
Bahan-bahan
Bahan A
- 180 gm mentega - hana lebihkan 20g(aku pun lbhkn 20g)
- 170 gm gula halus (gula kastor)
- 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
- 20 gm serbuk koko *
- 120 gm tepung halus *
- 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
- 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
- 60 gm gula halus (gula kastor)
- 1 camca teh esen vanila - hana buh jus lemon utk kurangkan muak cis
- 1 biji telor gred A
- Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga putih.
- Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
- Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
- Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
- Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
- Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
- Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
- Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
- Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
2 comments:
selamat hari ibu linda...
sedappnya cheese cake tu...
kak mas sape linda tu...kompius julia hihihi
Post a Comment