Followers

Thursday, June 16, 2011

Apam Labu

Haluuuuu....salam wat u'ollz & hello 4 non muslim,

Ari nie wat apam labu....tgk k.mas wat cantik je aku pun teringin nk wat gak.Labu nie dah lame tsadai dlm fridge ekceli labu nie Aaron nyer utk aku wat puri labu tp Aaron x suke lak so per lg aku pun cari la resepi yg mgunakn labu.Tup² tjumpe la resepi apam labu nie kt dapur k.mas tu.Sedap gak apam labu nie try la ye.Resepi aku c&p je la....k.mas halal ek....



Apam Labu
Bahan ( lebih kurang 30 biji ) :
  • 300 gm labu
  • 400 gm tepung gandum - diayak
  • 200 gm gula pasir
  • 3 biji telur
  • 400 ml santan @ susu segar
  • 1 bungkus yis
  • 2 sudu kecil baking powder - diayak sekali dgn tepung gandum
  • sedikit garam

Cara membuatnya :
  1. Labu di rebus kemudian blender dengan santan.
  2. Pukul telur, gula dan garam sampai kembang.
  3. Kemudian masukkan yis. Pukul lagi sampai sebati.
  4. Bila dah sebati, masukkan labu yang di blender dengan santan tadi.
  5. Masukkan juga tepung yang telah di ayak dengan baking powder. Pukul lagi sampai sebati semuanya.
  6. Simpan adunan selama 1jam. Mas tutup bekas adunan tu.
  7. Akhir sekali, kukus selama 10 - 15 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut dengan kain supaya wap tidak menitis atas apam tu.

2 comments:

Mas said...

julia..sedappkan apam labu ni...
lembut gebu jerk..
kak mas suka...

julia said...

k.mas~ a'ah mmg sedap tang kuning tu mcm letak pewarna je kn