Followers

Saturday, June 11, 2011

Puding Roti Berkaramel

Weeeee kite dah wat puding roti berkaramel sedapppp x caye pi wat sendiri pi.Kite nyer dah abis lain kali nk wat 2 adunan la baru puas mkn.Bile puding dah msk je suam² skit aku dah potong terus ngap x dan nk sejuk kn hihihih pas tu terus kuar umh tp sblm tu masuk puding dulu dlm fridge nnt bile dah blk umh leh smbung mkn lg.Bile dah smpai umh lek dulu sejam dua baru bukak fridge pas tu mkn la puding yg sejuk tu walauwei sedap oooo....sejuk je masuk mulut licin je bile lalu ank tekak hihihi pendek kate mmg sedap la.Resepi aku ambik k.dayang jack nyer mekasih daun keladi julia c&p ye.

cedapppp nyer  (^_^)
suam² lg nie....
Resepi Puding Roti Berkaramel

bahan-bahan :

Karamel :

  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda. 

2 comments:

Mas said...

suka puding karamel tu....
memang sedappp...

julia said...

tu ler mmg sedap...x cukup 1 adunan hihihih