Followers

Thursday, July 07, 2011

TomYam Campur

Tekak mcm nk mkn tomyam je,slalu mkn kt kedai atau tapau je tp kali nie cm nk masak sendiri.Pes tomyam lak aku guna thai tomyam pes.Bile masak sendiri harus la letak byk isi bahan nye kan baru syokkk.Resepi nie aku ambik kt dapur k.wana potret kasih tu.K.wana c&p ye terima kasih daun keladi...nnt julia skodeng lg dapur akk.

Ketepi...ketepi panas nie cer tgk asap tu,mkn tomyam panas² sedap oooo kuar peluh x hinggat


Resepi Tomyam Campur (  adaptasi dari majalah  Rasa )
100g isi ayam  ( di potong kecil )
100g daging (di potong kecil)
10 ekor udang ( buang kulit dan kepala)
3 ekor sotong  ( potong bulat )
1 1/2 – 2 liter air stok ayam atau daging ( satu periuk sederhana )
3 batang serai
1 inci lengkuas ( dihiris)
1 paket cendawan tiram  (250 g)
10 biji cili padi ( di tumbuk )
1 biji tomato
2 labu bawang besar ( potong baji atau potong bulat )
2 sudu makan pes tomyam
1 kiub ayam/daging ( jika suka)
2 camca teh sos ikan ( sos nampla)
1 camca teh gula ( jika suka)
daun ketumbar secukupnya
3-4 helai daun limau purut
3-4  sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah  anda)
Cara Penyediaan
1. Didihkan air stock ayam/daging dalam periuk.
2. Masukkan isi ayam dan daging . Masak sehingga daging dan ayam empuk.
3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan dan bawang merah.
4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato dan daun ketumbar.
5. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

Deena Yasmin said...

nak cikit boleh... ? :)

julia said...

hikhik tinggal kuah je....isi sume kitaorg dah balun