Cili potong mesti ade bg berasap skit |
½ ekor ayam (ikut suka nk potong brape)
3 - 4 biji kentang
5 biji fish ball (optional)
2 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
½ inci halia (dihiris)
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1 camca besar serbuk lada hitam
1 camca besar serbuk kayu manis
2-3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Air secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng secukupnya*(*untuk hiasan)
CARA² :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap biji dan rendam dalam air.
- Masukkan air dlm periuk lepas tu masukkan hirisan bawang merah,bawang putih dan halia tunggu smpai air rebusan mendidih.
- Bila air dah mendidih blh la msk kan ketumbar,jintan manis,serbuk lada hitam,serbuk kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga & bunga lawang.Tunggu shingga terbik bau wangi mggunakan api yg kuat.
- Masukkan kentang,fish ball dan ayam biarkan dlm 45 min - 1jam (Sehingga kentang empuk)
- Tambah garam secukup rasa....kalau dah cukup rase dan kentang dah empuk tutup api.Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sertakan sekali cili potong.Selamat mencuba ;)
No comments:
Post a Comment