Followers

Wednesday, February 23, 2011

Chiffon Cake

Kek chiffon nie aku ikut resepi CMG cume aku derhaka pi letak chocolate rice & chocolate chip kt bhgn atas cake tu.Fuhhh sdpppp sgt.




Bahan A:-
4 kuning telur (gred A)
50 g gula halus
30 ml pati santan (boleh ganti dgn susu atau pun air)
Secubit garam
100 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 camca teh paste pandan
30 g minyak jagung

Bahan B:-
4 putih telur (gred A)
60 g gula halus
1/2 camca teh cream of tartar

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Susun paper cup dalam acuan muffin (kurang lebih 24 kepingan paper cup). Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan hancur. Ketepikan sebentar.
  2. Dalam mixing bowl, masukkan putih telur dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga habis. Terus memukul hingga pekat dan kental.
  3. Gaulkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan A hingga sebati. Gunakan kaedah kaup balik. Tuang dalam paper cup tadi hingga penuh. Buat hingga habis dan bakar dalam oven 15 - 20 minit. Sejukkan atas redai sebelum dihidang.

No comments: