Followers

Thursday, June 30, 2011

Menonggeng

Tittle n3 x leh blah ahakx.Eeiii x sabo nk tunggu Aaron sethn tinggal 4 ari je lg.Kejap je mase blalu pejam celik dah sethn mcm² perangai ank aku sorang nie.Eh jap psl tittle menonggeng tu bkn aku ek tp Aaron T__T klu aku x comey klu tido cenggitu cm lucah lak >__< ....skang nie suke benor tido menonggeng,ade org ckp klu tido menonggeng tu ade cacing ye ke???Tp bkn slalu la Aaron tido menonggeng kengkadang je.

U'ollz nk tau baru² nie kn Aaron demam pas 2 ari kuar bintik² merah dlm ati mmg dah syak mesti ank aku nie kene chicken pox terus mlm nyer g klinik kk bkn pasaraya kk tu tau nie gomen nyer klinik start taun nie diaorg bukak smpai mlm kol 9.30pm.Aku cm bengang pun ade ekceli pembawa virus chicken pox nie ank makcik aku kirenyer pakcik Aaron la sbelom nie aku ade lepak kt mapley ngan makcik & ank dier nie.Aku ade tanya kt makcik aku asal muka mirul tu pas tu dier ckp kene chicken pox dah sminggu.Mmg la parut tu dah kering tp klu awal² dier ckp yg ank dier kene chicken pox sumpah aku x lepak ngan diaorg.Dah la mase kejadian menular nyer virus tu kt Aaron...Aaron siap kiss² bagai ngan pakcik dier nie ha...ha...hampagas tol.Aku x melawan takdir mmg 1 ari ank aku akn kene jugak chicken pox nie tp party besday Aaron dah dekat sesgt...tp kn cm dah ok je skang nie.Klu kene chicken pox time bb mmg x same ngan org besa ek maksud nyer bintik² kt Aaron tu kecik² je.

Ha nie nk cite lg satu perangai Aaron....skang nie klu ade org batuk atau pun tdengar sesape batuk suke btl mengajuk bunyi batuk.Aaron skang ringan mulut org tua ckp maksud cm nk belaja ckp la.Tp yg klaka bile ajar ckp lain mcm je bunyi kuar dari mulot Aaron.Klu nmpk cat lalu ker siap ckp kok....kok....aku ckp cat Aaron ckp lg kok,argghhh kire ok la tu.Ajar ckp button sbb ari tu aku pakai baju byk button,Aaron ckp daddy huh jauh menyimpang sgt dah tu.Panggil mommy dah lupe kot x penah dah dengar Aaron panggil mommy.Slalu panggil aku mama...mama tu patut nyer panggilan utk nenek blah daddy Aaron ceh tua sgt ker mommy smpai aaron panggil mommy mama hukhuk...










tiger show utk ari nie (^__^) eh mmg kene la Aaron pun lahir thn harimau hari....hari...mau 













 
nie klu kentut fengsan mommy tau >___< ala mommy tipu je slalu Aaron kentut x de bau pun.....u'ollz ade 1 lg pix rajin la skit scroll down ye wat senaman jari jemari skit
 ↓


 













Cm katak pun ade gak nie muahahaha...tu kaki klu tendang fuhhh gegar gak la lelemak kt badan mommy ngeeeee...

Wednesday, June 29, 2011

Bebola Biskut Marie

Haluuuu.....salam israq mikraj,

Ari nie aku nk share 1 resepi yg simple dimple kt u'ollz tu pun klu u'ollz ade problm yg same cm aku gak la T_T cm nie kisah nyer aku nie bjiran ngan ank² jiran yg nauzubillah bising yg amat.Diaorg nie suke bawak geng main pondok² kt luar umh dah tentu² suara bergema smpai dlm umh aku kn.Aku nie mmg hot temper gak org nyer tp ngan bebudak aku x smpai ati sbb nnt ank aku dah beso pun cm gini gak peel nyer.

Dulu penah gak aku bukak pintu & bg sign sshhhh bb nk tido ckp pelan² ye.Klu yg tua bangka lak bapak budak aku sound deret je buka pintu pas tu wat muke ganazz skit ckp bang leh x jgn press² moto kt sini ank saya nk tido.Nak je aku cabut ekzos moto mamat nie tension tol x respect jiran & yg ade ank kecik cm la x penah ade ank kecik.

Ari nie aku terdengar ank jiran aku bwk geng dtg umh lg pas tu cpt² aku wat bebola biskut marie nie.Kire cm rasuah la ^_^.Bile dah siap aku pun bg kt diaorg nie dialog lbh kurang cm nie la

MummyAaron ~ Dik meh sini jap,nah auntie bg biskut coklat leh wat mkn²

Ank Jiran ~ Ape nie auntie (*ceh bkn ker td aku dah bg tau saje je dak nie tau)

MummyAaron ~ Auntie bg biskut coklat nie mkn share² ngan kwn² ye pas tu main tu jgn la bising sgt ank auntie nk tido klu bising len kali auntie x maw bg ape² lg (*cm ugut lak >__<)

Ank jiran ~ baik la auntie time kasih

MummyAaron ~ same² (*dlm ati bagus budak² nie harap kekal la x bising lg)

Ngan budak² kite jgn berkasar ckp lemah lembut je baru diaorg ngikut nasihat org yg lbh tua.Ok la resepi nie aku skodeng kt dapur k.wan,julia c&p je mekacihhh k.wan...



Bebola Biskut Marie

Bahan-bahan
150gm biskut marie-di hancurkan
60gm coklat masakan, dicairkan
50gm jem (ikut suka)
50ml susu segar

Hiasan :  Manik gula, coklat rice atau kekacang

Cara-cara :
1.  Satukan biskut marie, coklat cair dan jem, gaul rata.  Panaskan susu segar tetapi jangan sampai mendidih.
2.  Kemudian tuangkan susu panas tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan biskut, sebatikan sehingga menjadi doh.  Biarkan seketika sehingga biskut agak lembut.
3.  Ambil doh dan bulatkan sebesar bola pingpong dan golek dengan bahan hiasan.

Monday, June 27, 2011

Roti Telur

Salam...

Dah ptg baru thegeh-hegeh aku nk post n3...pas tu nk post psl menu bekpes lak tu hihihi.Nak wat cmner pg td kn ujan je mood nk blogging x der mood lbh kearah bgolek atas katil ngan c kecik nie je.Best nyer la hai pepg ujan sejuk je hubby aku x koje ri nie x sihat mlm smlm dpt mc dari hosp selayang.Smlm time aku kt spital teman kn hubby aku tu punye r ramai org demam mmg musim skrg nie merate org demam.Klu dah besa gagah lg nie klu dak kecik² demam sian tol nengok nyer.U'ollz jage ksihatan gak ye.Ok la kt sini aku nk share resepi roti goreng yg very d simple blh mkn bekpes atau waktu lain pun leh gak....



Bahan² :-)

3 biji telur (ikut suka ati nk size ape)
beberape keping roti (potong 2)
sedikit lada sulah
sedikit garam
beberape titik sos ikan

Cara² :-)
  1. Kacau telur bersama lada sulah,garam & sos ikan
  2. Panas kn minyak dlm kuali
  3. Celup kn roti kedalam bancuhan telur tadi
  4. Goreng sehingga keperangan dibhagian depan dan belakang roti
  5. Sedia utk disantap.

Friday, June 24, 2011

Sambal Telur

Salam.....
Sambal telur nie aku wat time msk n.lemak ijau ari tu.Resepi same je cm k.dayang wat sbb aku malas nk type so aku c&p je la ye.



Sambal Telur
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
  • 4 biji telur rebus (digoreng)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 4 biji bawang merah (dikisar)
  • cili giling secukupnya
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar dan cili giling hingga garing.
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukupnya. Kemudian masukkan bawang besar. Kacau sebati. (boleh juga masukkan air jika ingin berkuah)
  3. Setelah masak, masukkan telur dan gaulkan rata-rata.
  4. Hidangkan.

Thursday, June 23, 2011

Aaron Demam

Salam....

Ari nie baru je senang nk post n3 sbb nyer ank manje aku yg sorang nie demam.Wat pengetahuan u'ollz Aaron x penah demam.Ini adelah 1st time Aaron deman & 1st time gak experience utk aku menjage Aaron demam huhuhu....mcabar beb huahuahua nk melekat 24hours je ngan mommy ngan daddy x mau haih sabo je r.

Mase ptg selasa ri tu aku rase badan Aaron panas je nasib kt umh ade thermometer leh la aku check temperature Aaron.Suhu time tu just 37°c lbh je kire dah demam la tu pas tu mlm nyer aku check lg nk dekat 38°c lak,aku cuak tol time tu terus ajak hubby aku g spital selayang.Lappy terus off cmtu je argh lantak la nyawa ank aku lg penting time tu.Smpai spital selayang kol 12.20am time mlm buta cmnie mmg parking senang je turun dr kete ade sorang uncle india tu tanye demam ye aku ckp a'ah pas tu dier ckp org ramai kt dalam.Aku ckp x per la i tgk kt dlm cmner dulu.Pas register aku pun tunggu giliran kt tmpt duduk...ramai gak bb demam musim kot.

Selang beberape minit no.giliran aku pun dipanggil tp aku igt terus jumpe doc rupenyer nurse je yg nie just utk tanye sakit ape & check temperature.Suhu aaron time tu dah 38.7°c risau tol aku suhu makin lame makin naik.Dah selesai kene tunggu lak jumpe doc kt bilik sebelah...nk tunggu lg.Dah la lembab pas tu ngan ramai org lak tu.aku tunggu smpai kol 1pg je pas tu aku blah g klinik.X kuase aku nk tunggu turn jumpe doc lgpun Aaron dah merengek nk tido ngan badan x sihat nyer lg.Kitaorg g klinik kt kepong mcm biase check suhu badan time tu dah 39°c,doc nk inject montot tp hubby aku x kasi so we ollz decide bg ubat liquid je kt Aaron.Smpai je umh bg susu kt Aaron pas tu bg mkn ubat x lame tu mate dah steam nk titon tp punye la lame nk tido kn dier penat dah zikir ngan nyanyi tp still x tutup gak mate tu.Lastly mengalah gak Aaron pun tido,x smpai ½jam bangun merengek adoyai mate mommy dah ngantuk nie.Ekceli aku tido² ayam sbb nk lap kn badan Aaron sbb takut nnt klu badan tlampau panas bb leh sawan.Bile badan aaron dah sedap mommy lap Aaron pun tido tp kejap je bangun blk merengek lg.Bg susu tido blk,mmg mcabar gak la bg aku yg baru ade ank sorang nie hikhik dah la sok nyer ade appmnt kt spital selayang.X tido mommy 1 ari tp x per sbb ank ksygn mommy punye psl...mommy rela.

Appmnt kt spital selayang nie utk Aaron gak sbb igt x dulu time lahir Aaron penah msk nicu malas la nk igt blk sbb per Aaron msk nicu sedih lak nnt.Kt sane pun Aaron merengek & menangis sbb ngantuk & demam lg.Bile dah settle je check up masuk kete Aaron terus tido sian ngantuk sgt la tu.Nasib demam Aaron x lame bile dah baik nie lasak blk la ngan suka mjerit nyer...happy mommy & daddy bile tgk Aaron dah sihat.Hanye Tuhan je yg tau perasaan mommy time Aaron demam.

Psssssttt rupe nyer Aaron demam nk pandai bdiri,slalu berdiri bpaut kt satu² bende baru blh bdiri.Good job Aaron (*peminat showdown mesti slalu dengar ayat nie)
Alolo cian ank mommy nie melepek je kt tilam

Owhhh skang starting nk nangis pesen cenggini

suke mommy bile Aaron blh gelak besa cmnie

getah pengikat rambut pun leh la jd menan kang x bg ngamuk lak

eceh wat muke gatai nmpk (^_^)

Tuesday, June 21, 2011

Aaron B'day Present In Advanced

Ahad baru nie Daddy Aaron belikn present sempena b'day Aaron yg pertama.Kire nyer present in advanced la,Aaron nyer b'day 4 July.Mmg dah plan nk belikn kete yg b'remote.Ye la dah tentu Aaron x pandai drive sendiri kn,klu ade remote leh gak mommy atau daddy yg tlg control kete Aaron tu.

ceh...tgk tu x yah pegang steering kete lg

Kete Aaron nie siap ade mp3 lg leh upload lagu lak tu.Ade music Aaron suke la tehenjut-enjut ikut music tu.Pas tu nk turn left/right pun kete nie bg tau gak hihihi.Bile Aaron dah terror dok dlm kete nie baru aku nk bwk pusing tmn.Skang nie main² kt dlm umh dulu.Kete nie besa ekceli utk 3thn punye kete,klu aku beli yg kecik kang kejap je gune baik terus beli yg sederhana besa kn.Itu pun tgk gak la care Aaron bwk klu x...pendek la hayat kete nie.

Saturday, June 18, 2011

Kek Lapis Bumi

 Salam....

Ari nie ari sab2 aku lom plan nk g mane² lg.Smbil² pikir nk g memane tu aku pun wat la kek lapis bumi nie.Tu pun nasib Aaron x bangun lg klu x mesti x jadi aku nk  wat kek.Sebenar nyer mmg dah lame nk wat kek lapis bumi nie tp malas nk melapis.... klu nk melapis nie mesti nk dok dapur je klu x cmner nk wat lapis byk² kn.Resepi nie aku tgk kt dapur k.yatie....aku c&p dr dapur k.yatie je la ek....




Bahan-bahan (loyang 8")
  • 250 gm mentega
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 5 biji telur
  • 1/2 cwn susu pekat manis
  • 180 gm serikaya(1 tin kecil)
  • 1 1/2 cwn tpg gandum
  • 1 sudu kecil b.powder
  • 1 sudu kecil esen ros/vanilla
  • 2 sudu besar nescafee
  • pewarna kuning
  • pewarna coklat
Cara-cara
  1. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga kembang dan sebati
  2. Masukkan tepung, esen ros, baking powder, susu dan serikaya, kacau atau putar hingga sebati
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu letak pewarna kuning, manakala satu lagi letak serbuk nescafe(bancuh dngn 1 sb air) dan letak pewarna coklat.
  4. Panaskan pengukus, griskan loyang dengan majerin atau mentega.
  5. Kemudian sendukkan bahgian nescafe sebayak 1 senduk, ratakan dan kukus 5 minit, ulangi dgn lapisan bewarna kuning selama 5 minit juga. Buat hingga habis... lapisan terakhir kukus selama 15 minit.

Friday, June 17, 2011

Nasi lemak Hijau

Salam....Jumaat penghulu segala ari,

Mlm nie dinner aku wat n.lemak hijau slalu wat colour putih je tp ari nie lain skit.Ijau tu bkn dtg dari pewarna ye tp dr daun pandan tu.Dah la kek atau kuih letak pewarna tang nasi lemak nie x yah la letak,ikut u'ollz la nk letak ke x nk ye ade aku kisah cak...cak....cakkkk.Lauk sampingan mkn dgn n.lemak nie aku wat sambal telur & ayam goreng berempah.Resepi n.lemak hijau nie aku skodeng kt dapur cmg....resepi c&p kt bwh.Must try ok.





Bahan-Bahannya

*4 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit, toskan
*4 cwn santan (1 biji kelapa parut)
*1 cawan air utk di kisar bersama 10 helai daun pandan >>di kisar halus dan tapiskan
*2 batang serai, dititik
*1 helai daun pandan, disimpul
*1 inci halia, diketuk
*3 ulas bawang putih, diketuk
*5 biji bawang merah kecil, dihiris halus
*1 batang kayu manis*
*1 kuntum bunga lawang*
*5 kuntum bunga cengkih*
*3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
*1 sudu kecil serbuk lada hitam
*Sedikit garam

Cara membuatnya
  1. Tuang kisaran daun pandan tadi dalam kelapa parut, tambah air secukupnya, ramas dan perah hingga mendapat 5 cawan santan (gunakan cawan yang sama untuk menyukat beras). Masukkan beras yang ditoskan tadi dalam rice cooker. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali(julia guna minyak sapi). Tumis rempah tumis, bawang kecil hiris, bawang putih ketuk, halia titik dan serai titik tadi hingga harum. Tuang santan dan masukkan daun pandan yg disimpul.
  3. Masukkan garam dan serbuk lada hitam, biar mendidih. Matikan api dan tuang santan tadi dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi. Tekan "ON" dan masak seperti biasa, bila nasi masak, balik2kan nasi menggunakan chopstick. Jangan terlebih dibalikkan, nanti nasi patah2.
  4. Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan sebelum dihidang.. selamat mencuba!!

Thursday, June 16, 2011

Apam Labu

Haluuuuu....salam wat u'ollz & hello 4 non muslim,

Ari nie wat apam labu....tgk k.mas wat cantik je aku pun teringin nk wat gak.Labu nie dah lame tsadai dlm fridge ekceli labu nie Aaron nyer utk aku wat puri labu tp Aaron x suke lak so per lg aku pun cari la resepi yg mgunakn labu.Tup² tjumpe la resepi apam labu nie kt dapur k.mas tu.Sedap gak apam labu nie try la ye.Resepi aku c&p je la....k.mas halal ek....



Apam Labu
Bahan ( lebih kurang 30 biji ) :
  • 300 gm labu
  • 400 gm tepung gandum - diayak
  • 200 gm gula pasir
  • 3 biji telur
  • 400 ml santan @ susu segar
  • 1 bungkus yis
  • 2 sudu kecil baking powder - diayak sekali dgn tepung gandum
  • sedikit garam

Cara membuatnya :
  1. Labu di rebus kemudian blender dengan santan.
  2. Pukul telur, gula dan garam sampai kembang.
  3. Kemudian masukkan yis. Pukul lagi sampai sebati.
  4. Bila dah sebati, masukkan labu yang di blender dengan santan tadi.
  5. Masukkan juga tepung yang telah di ayak dengan baking powder. Pukul lagi sampai sebati semuanya.
  6. Simpan adunan selama 1jam. Mas tutup bekas adunan tu.
  7. Akhir sekali, kukus selama 10 - 15 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut dengan kain supaya wap tidak menitis atas apam tu.

Wednesday, June 15, 2011

Cucur Udang

Cucur udang nie resepi nyer aku gune cmg style tang kuah dier lak resepi chef wan tp nengok kt blog cmg tu.Ape² pun mmg sedap sedap.




BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2(1inci)
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...
Bahan Sos:-
  • 8 buji cili merah
  • 2 - 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 cawan cuka makan
  • 4 camca besar sos ikan
  • sedikit kacang tumbuk (akak guna bijan jgk)
UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN") :- Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...

Tuesday, June 14, 2011

Japanese CheeseCake

Salam Selasa....


Ari nie aku wat japanese cheesecake bkn gune cream cheese yg nie mgunakan slice cheese.Nasib baik Aaron byk slice cheese dlm fridge lg so aku rembat je la.Resepi aku ambik kt friend fb aku k.Rms thx kak...



Bahan² :-)

  • ‎5 slices of cheddar ciz
  • 200ml fresh milk
  • 4eggs- asingkan white n yolk
  • 70gmsugar castor
  • 70gm butter
  • 70gm flour( superfine or cake flour)
Cara² :-)
  1.  heat d milk with shredded cheese,slow fire,stir slowly..melted n add in butter, off d fire.( xperlu boil giler susu tu,janji ciz hancur)
  2.  beat d white with sugar until meringue.
  3.  beat yolk till fluffy add to d milk mixture. also add in flour sikit2, if berketul2 hancurkan or tapis. then add in meringue, mix well.

baking tin 7x3inch.lapik ye..
1st 20 min. bakar 170c then reduce 140c n continue another 40min.
bain marie technic or water bath sbb ciz lembut.

Monday, June 13, 2011

Village Park Restaurant

Salam....

Aku nk rekemen tmpt mkn kt korang...kt sini yg femes adelah nasi lemak.X rugi mkn kt sini sbb nasi lemak dier sedap tau selain tu ade gak jual mknan lain.Tp aku order n.lemak la cume mak aku je order mee rebus selain tu aku order roti steam.Owner restaurant nie cina mualaf....husb dier melayu.Harge standard la klu mkn kt area pj,x kisah la bkn aku yg bayo adik aku yg bayo aku order je hikhik...

nie adik & mak tite..



Adik aku cite kt sini ramai org tau especially weekday sbb sini byk opis²...time aku g tu pun rendang ayam,udang msk sambal dah abis byk yg dah abis la.Wlaupun aku g ari ahad org tetap ramai tp x de la smpai x ade seat....lgpun aku smpai kol 5.10pm kedai tutup kol 6pm.Servis restaurant nie mmg tip top ye la pekerje ramai.Eh aku nk tanye slalu klu korang mkn kt kedai ker time tu diaorg dah nk tutup la kn cth nyer kedai tu tutup kol 6pm mesti owner atau pekerje bg tau kedai nk tutup dtg esok la ye....kt sini x mcm nie pun sbb smlm time aku tgh mkn tu kedai kn dah nk tutup pas tu aku tgk ade 1 family nie dtg tau pekerje dier suh duduk wlaupun ade 1 area tu dah close sbb diaorg dah siap mop bagai tp sorang pun x wat muke cm cipan.Lain kali aku mesti mkn kt sini lg....






Pas perut kenyang destinasi d teruskan kt 1 utama lak.Adik aku nk beli kasut,mak aku pun same gak siap beli 2 psg kasut & wallet lg.Aku....eh ade gak beli tp beli suar jeans je.Byk kedai tgh renovate tu yg cm x best je nk menyopink.....Pd sesape yg nk pegi mkn kt village park tu aku bg address kt bg tu ye.
Village Park Restaurant
5, Jalan SS21/37, Damansara Utama,
47400 Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-7710-7860
Opens from 7am – 8pm (Mon-Sat). 7am – 6pm (Sun).

Sunday, June 12, 2011

Mee Goreng Simple

Salam ari minggu....
Ari nie aku rajin nk wat bekpes tp goreng mee je pun.Bahan² pun yg mane ade je dlm fridge tu.Boleh la janji ade rupe mee goreng sudah.Psssst sayur x de aku pi tibai letak mushroom wakakaka...


 

BAHAN² :-)
500 gram mi kuning, cuci dan toskan
1/2 cawan isi ayam
5 fillet isi ketam
3 biji cendawan shitake
1 biji telur, dipukul sedikit
1 kiub ayam "maggi"
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos tomato
2 - 3 camca besar kicap pekat
1 cawan air
Sos ikan secukupnya
4 biji bawng merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus

CARA² :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan kacau rata. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur, buat scramble telur, masukkan air dan kicap pekat. Biar mendidih.
  2. Tambah kiub ayam, isi ketam dan ayam. Masak sekejap dan masukkan mi kuning, gaul rata dan tambah cendawan. Masak sekejap, rasa dan jika kurang masin, renjis dengan sedikit sos ikan.

Saturday, June 11, 2011

Puding Roti Berkaramel

Weeeee kite dah wat puding roti berkaramel sedapppp x caye pi wat sendiri pi.Kite nyer dah abis lain kali nk wat 2 adunan la baru puas mkn.Bile puding dah msk je suam² skit aku dah potong terus ngap x dan nk sejuk kn hihihih pas tu terus kuar umh tp sblm tu masuk puding dulu dlm fridge nnt bile dah blk umh leh smbung mkn lg.Bile dah smpai umh lek dulu sejam dua baru bukak fridge pas tu mkn la puding yg sejuk tu walauwei sedap oooo....sejuk je masuk mulut licin je bile lalu ank tekak hihihi pendek kate mmg sedap la.Resepi aku ambik k.dayang jack nyer mekasih daun keladi julia c&p ye.

cedapppp nyer  (^_^)
suam² lg nie....
Resepi Puding Roti Berkaramel

bahan-bahan :

Karamel :

  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda. 

Friday, June 10, 2011

Flaming Steamboat

N3 kali nie aku nk cite psl mkn luar lak ye haippp bkn mkn luar yg tu tp mkn kt kedai/restoran ye.Steamboat mmg peberet hubby almaklum ler cine kn suke steamboat² nie.Aku byk mkn oyster & mussel je sbb x bape suke mkn fishball² ha tang icecream lak aku hentam byk kali gak lg² icecream oreo tu cedap nyer.

tgk smpai senget² mulut mummy sbb Aaron x gheti dok dendiam

besepah tol meja ngan tisu hihihi...

Kat sini stail mkn secara buffet ye dari jam 5pm-12am RM23.80++ adult utk children RM9.90++.Owner ekceli chinese tp majoriti yg mkn adelah melayu jgn risau all u can eat ade satus halal blh mkn tanpa was².Restoran nie ade lg 2 yg tletak kt sunway & shah alam...aku g nie kt setapak je btl² dekat ngan up town danau kota tu.Klu g sunway ngan jln jem nyer lg pas tu nk park kete ssh.Mkn kt danau nie senang ade tmpt parking just pay RM1/n3.


Aneka jenis mee & marshmallow pun ade gak

Mai rapat² ambik udang byk² kasi licin bks nie
pilih² nk mane 1 panda ade bola pun ade hahaha



Lg 1 aku nk bg tau kt sini buffet bkn aje ade steamboat tp u'ollz blh mkn kuih,pencuci mulut,n.goreng.mee & minuman panas dan sejuk.Best kn byk pilihan korang leh pilih nak ngan x nak je.Aku plan bln pose nk berbuke kt sini ngan kengkwn aku.Sblm tu aku nk booking dulu biase la time pose² nnt mesti ramai yg berbuke kt sini.Ok u'ollz jom mkn sini beramai-ramai manyak syiooookkk ooooo.....


dah lupe ape mende nyer nie

Thursday, June 09, 2011

Peria Goreng Telur

Yuhhhhhuuu pe habaq???Ari nie msk biase² je x yah show la ye.Cume nyer nk show kn aku nyer peria nie je la.Dulu time skola bile mak aku masak sayur peria je tarik muke ketat x nk makan sbb pahit woooo,mak aku slalu ckp pahit tu ubat manis tu gula.Tp aku x pedulik & x nk dgr pun mak aku ckp...x sentuh langsung la peria time tu.Kirenyer cm peria nie penah wat salah gitu ngan aku kekonon je la.

Tp kan semenjak dah kawin nie aku try la mkn peria bkn aku yg msk time tu tp mak aku...nasib mak aku x ckp dier mimpi ke x ri tu.Mmg la pahit tp pahit lemak org yg suke je yg memahami nyer.Pas dah leh terime ngan tekak aku....aku pun memberani kan diri utk try masak sendiri.So inilah hasil yg x seberape dr aku hikhikhik....



Bahan² :-)
  • 2 biji peria katak - buang biji dan hiris nipis
  • 3 sudu makan cili mesin
  • 3 biji bawang merah ]
  • 2 ulas bawang putih  ]     * ditumbuk lumat
  • 2 biji telur
Cara-cara
  • Rendam peria dengan 1 sudu kecil garam lebih kurang 30min. kemudian toskan.
  • Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. 
  • Masukkan cili mesin dan tumis sehingga cili garing
  • Masukkan peria dan goreng hingga masak. Perasakan dengan garam dan perisa.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur dan gaul rata. Angkat dan hidangkan.

Wednesday, June 08, 2011

Suun Goreng

Menu Bekfes aku ari nie.....simple je janji perut kenyang.Layan dulu la u'ollz i nk kemas umh dulu bubye...








Bahan² :-)
Suun 100 gram (Rendam dengan air panas)
Bawang Putih 2 biji
Bawang Besar 1 biji
Cili Padi 4 biji (Di ketuk)
Sos Tiram 2 sudu
Kicap Manis 6 sudu
Stok Ayam 2 sudu
Sotong 3 ekor
Kobis 100gram
Lobak ½ batang
Minyak Masak (untuk menumis)

Cara² :-)
  1. Masukkan minyak tumis bawang merah,bwg putih & cili api sehingga garing & naik bau
  2. Masukkan pula lobak merah & stok ayam biar sehingga lobak merah empuk
  3. Kemudian masukkan kicap manis dan kobis gaul mesra dan masukkan suun td
  4. Setelah itu masukkan sotong....agak² dah msk blh la tutup api & dihidang kan

Tuesday, June 07, 2011

Kobis Shitake

Sayur kobis shitake nie aku masak skali ngan kari ayam kerutup menu utk lunch td.Simple je nie janji ade sayur.Resepi tak yah la ye senang je msk cm sayur biase gak tp aku letak sos tiram & kicap cair tu je.

Kari ayam Kerutup

Salam Selasa....


U'ollz sihat ker aku sihat je.X lame lg dah nk masuk bln ramadhan cmner dah ganti pose lom,klu blom cpt² ler ganti yer.Time pose nnt mesti dapur aku jarang berasap huhuhu beli je kt bazar rase nyer klu rajin baru msk.Tp x tau lg la mane tau kot² mood ok aku msk la klu x tunjuk² je la.Slalu time pose mmg x msk pun.

Bile sebut psl pose ttibe tingat raye lak...ape tema kaler taun nie ek...x terpikir lg nie.Oh ye aku mmg x suke tempah baju bkn per byk kali aku tempah byk kali gak yg hampeh maybe lom jumpe tailor yg bagus.Aku serik nk anta kain suh wat baju kdg² ckp poyo je pandai wat tp x expert pun geram je cm nk hempuk pale org yg jait baju aku tu.Hubby aku mmg x bg dah suh org jait kn hubby aku suh beli ready made je senang.Malas hubby aku nk dengar bini dier pot pet la tu.....

Berbalik kpd n3 aku ari nie....aku masak kari ayam kerutup utk mkn lunch.Resepi nie aku skodeng kt k.am,kak julia c&p ye maceeeehhh... 




KARI AYAM KERUTUP
(Resepi: Am-flora@serojakitchen)

BAHAN2

Bahan utk diblender
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
1" halia
8-10 tangkai cili kering

1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
1 kiub pati ayam 'KNOR'
4 sudu besar rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 biji kentang (dibelah 4)
2 biji tomato (dibelah 2)
2 tangkai daun kari
garam secukupnya

CARANYA
Panaskan minyak & tumiskan sebentar bahan tumisan iaitu kayu manis + bunga lawang
masukan bahan diblender tadi tumis dikacau rata dan masukkan rempah kari - di gaul rata & di tumis hingga agak garing
masukkan santan dan air secukupnya
masukkkan juga kiub pati ayam, kentang, garam dan ayam
Biarkan hingga mendidih dan kentang empuk
kemudian masukkan daun kari & tomato biar sebentar dan tutup api
Bolehlah diangkat & di hidangkan..

Monday, June 06, 2011

X-Classmate Form 1-3

Sab2 baru nie aku g hi-tea ngan x-classmate lame aku kt Holiday Villa Hotel, Subang Jaya.Best bile jumpe ngan kengkwn lame wlaupun ade yg dah mmg aku slalu jumpe & ade gak yg jumpe kt fb je.Aku sorang je yg bwk ank yg lain ank tinggal kt umh....ye la ank aku je yg kecik lg pun ank diaorg dah beso lg pun Aaron x nk ngan org.Nasib baik Aaron x wat hal kt sane wlaupun dah ngantuk sesgt good boy la ank mummy nie.Eh lupe lak 2 lg kawan aku nie single lg kang ade lak yg ckp kengkwn aku sume dah kawin.Kol 4lbh ptg kitaorg pun blk tp aku singgah jap kt subang parade sbb nk g beli present utk birthday ank kwn aku.Okla mate dah ngantuk nie u'ollz layan pix dulu eh... 

1 je pix Aaron pas tu Aaron tido


huahuahua mok tol aku


eceh nak gak bpelok²


Friday, June 03, 2011

Ikan Tenggiri Masak Kicap

Salam ptg.....menu lunch aku ari nie ikan tenggiri msk kicap je.Ekceli ikan tu Aaron punye tp aku pinjam dulu nnt p nsk ganti blk la.Teringin lak nk mkn ikan tenggiri tu hep...hep...jgn igt ade isi lak dlm perut nie ek kosong lg nie.Biar Aaron besar skit baru nk bg adik kt dier.Resepi nie aku ikut cmg....c&p je ye mekacih bebyk a.mat



BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping isi ikan tenggiri
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
5 biji tomato ceri, belah 2 setiap satu
1 camca besar madu
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 cawan kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh cuka makan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, madu dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan cuka dan juga ikan, masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato ceri. Gaul dan masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan hirisan daun..

Thursday, June 02, 2011

Restoran Chop & Steak


Hi olz ari nie aku nk share 1 restoran western kt kg. baru kl iaitu Restoran Chop & Steak.Actually aku dah slalu mkn kt restoran chop & steak nie tp kt branch selayang ler.Yg kt kg baru nie kire 1st time aku dtg cantik nyer tmpt nie.Kt tgh restoran nie ade 1 kapal kecik yg berfungsi sbgai kaunter byran & mini dapur.Pas tu ade moto vespa bagai la.Rase mcm mkn atas kapal la kt situ.Harge lak reasonable.Restoran nie mmg ade sediakn tmpt parking dgn byaran 3hinggit/entry.Moh kite beramai-ramai mkn kt sini x nyesal punye....



Wednesday, June 01, 2011

Strawberry Yogurt Cake

Salam.....



Start ari nie kene jimat karen tp bil elektrik slalu x smpai 70hinggit so x de kenaikan la kn.Tp aku kene gak ambik langkah jimat kn karen kt umh aku mane tau tlbh gune dah la lappy nie sentiasa on je.Pas nie kite tgk ape yg naik lak...nnt bile nk dekat raye mesti harge ayam naik kan....aku tgk kt nsk selayang ayam daging sekilo 7hinggit ayoooo naik lg terus aku beli ikan & sutun je.

Ok tghari td aku wat strawberry yogurt cake sebenarnyer resepi nie lemon yogurt cake aku tuka lemon to strawberry x kisah la janji gune yogurt kn.Resepi nie ambik kt sini


LEMON YOGURT CAKE

Ingredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 cup plain whole-milk yogurt (i used strawberry yogurt)
  • 1 1/3 cups sugar, divided
  • 3 extra-large eggs
  • 2 teaspoons grated lemon zest (2 lemons)
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1/3 cup freshly squeezed lemon juice
For the glaze:
  • 1 cup confectioners' sugar
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Directions :

Preheat the oven to 350 degrees F. Grease an 8 1/2 by 4 1/4 by 2 1/2-inch loaf pan. Line the bottom with parchment paper. Grease and flour the pan.
Sift together the flour, baking powder, and salt into 1 bowl. In another bowl, whisk together the yogurt, 1 cup sugar, the eggs, lemon zest, and vanilla. Slowly whisk the dry ingredients into the wet ingredients. With a rubber spatula, fold the vegetable oil into the batter, making sure it's all incorporated. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes, or until a cake tester placed in the center of the loaf comes out clean.
Meanwhile, cook the 1/3 cup lemon juice and remaining 1/3 cup sugar in a small pan until the sugar dissolves and the mixture is clear. Set aside.
When the cake is done, allow it to cool in the pan for 10 minutes. Carefully place on a baking rack over a sheet pan. While the cake is still warm, pour the lemon-sugar mixture over the cake and allow it to soak in. Cool.