Followers

Friday, June 03, 2011

Ikan Tenggiri Masak Kicap

Salam ptg.....menu lunch aku ari nie ikan tenggiri msk kicap je.Ekceli ikan tu Aaron punye tp aku pinjam dulu nnt p nsk ganti blk la.Teringin lak nk mkn ikan tenggiri tu hep...hep...jgn igt ade isi lak dlm perut nie ek kosong lg nie.Biar Aaron besar skit baru nk bg adik kt dier.Resepi nie aku ikut cmg....c&p je ye mekacih bebyk a.mat



BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping isi ikan tenggiri
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
5 biji tomato ceri, belah 2 setiap satu
1 camca besar madu
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 cawan kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh cuka makan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, madu dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan cuka dan juga ikan, masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato ceri. Gaul dan masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan hirisan daun..

2 comments:

Bibu said...

walah...walah...baru balek dr keje.tgk lak msk kicap ni.nak msk dah gerenti mlz.tgk gmbo dulu.ambil bau sekali.

julia said...

hikhik ambik bau dulu pas tu bile dah rajin baru msk